• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

10. септембар 2020.

Мултиетнички онлаjн кувар врањских основаца

Основна школа „Вук Караџић'' наjстариjа jе школа у Врању. Наjвећа jе у региону, тако да наставу похађа више од 1100 ученика, а наставнички кадар чини преко 70 наставника. Као наjсавремениjа – са савременим рачунарским кабинетом, амфитеатром, са модерном спортском халом, савременим отвореним вишефункционалним тереном са вештачком травом, осветљењем и трибинама, двориштем за летње сцене, школа се сврстава у ред наjбоље опремљених у региону, те као таква често jе и учесник и реализатор броjних проjеката.

У фокусу свих проjеката су превасходно ученици. Jедан од проjеката коjи jе реализован у маjу и jуну школске 2019/20, током траjања пандемиjе изазване корона вирусом, jе онлаjн Мултиетнички кувар. Наиме, у оквиру семинара на тему „Унапређење међуетничке сарадње Врања и Тутина оснаживањем жена и девоjчица припадница етничких мањина и умрежавање релевантних актера из локалних средина” у сарадњи са NEXUS-om,  тим ОШ „Вук Караџић'' у Врању одлучио се да направи онлаjн Мултиетнички кувар. Проjектом су обухваћена 52 ученика од првог до осмог разреда, међу коjима су 20 ромске националности.

Ђаци су имали задатак да изаберу неко од jела традиционалне кухиње и да их припреме уз помоћ укућана, при том снимаjући цео процес кувања. По речима учесника проjекта, био jе то изазов и за децу, али и родитеље, jер jе требало све забележити на начин коjи ће бити приjемчив гледаоцу. Ипак, проjекат jе успешно завршен, а резултат jе двадесетjедноминутни видео  кувар у коме се, осим начина припреме, налазе и рецепти.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ocbbIJ6OsGQ