• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

10. јул 2024.

Представљен програм 44. ,,Бориних позоришних дана“

У Позоришту ,,Бора Станковић“ одржана је конференција за медије на којој је селектор и уметнички директор 44. ,,Бориних позоришних дана", Слободан Савић, позоришни критичар из Београда, представио програм и слоган овогодишњег фестивала.

Слободан Савић, селектор Бориних дана, захвалио се градском руководству на изузетној подршци у организацији и одржавању континуитета фестивала. ,,У последње четири године увео сам читав низ коренитих промена у овај фестивал, што без помоћи града не би било могуће. Градска управа у Врању је међу најсветлијим примерима како се и на који начин подржава култура“, истакао је Савић. Након тога, говорио је о програму и слогану овогодишњег фестивала. ,,Слоган 44. Бориних позоришних дана је ,,Естетика и етика сучељавања“. Увек се трудим  да све представе у селекцији доведем у одређену везу и да на тематском плану, плану естетике и позоришне поетике покажем публици у Врању како различита позоришта и различите уметничке праксе третирају одређене кључне теме и проблеме овог времена. Одговорно позориште је по мом уверењу, дужно да нас сучељава са свим питањима, проблемима и дилемама овог света. Представе које сам одабрао за овогодишње Борине позоришне дане сучељавају нас са многим питањима и проблемима, али на уметнички, софистицаран, позоришни начин“, рекао је селектор.

У име градског руководства конференцији је присуствовао Милан Илић, заменик градоначелника. ,,44. Борини позоришни дани, други по реду са међународним карактером и селекцијом, понудиће врањској публици најновија и најбоља позоришна остварења из наше и из земаља у окружењу. Верујем да је позоришна продукција како у нашој земљи, тако и у региону имала шта да понуди, те да је уважени селектор Савић успео да изабере комаде који ће задовољити концепцију и критеријуме, сада већ међународних, Бориних позоришних дана. Већ 44. године у октобру наш град је стециште позоришних посленика, који својим глумачким бравурама одају пошту не само великану српске књижевности Бори Станковићу, већ и позоришној уметности. С тога, Град Врање веома посвећено приступа припреми и организацији Бориних позоришних дана, о чему сведочи и чињеница да се континуирано ради на подизању нивоа и квалитета фестивала. Град Врање ће наставити да пружа безрезервну подршку реализацији свих програмских садржаја театра, а посебно Бориних позоришних дана, јер је Позориште ,,Бора Станковић'', без сумње најважнија институција културе у граду“, истакао је Илић.

На конференцији је говорио и Бојан Јовановић уметнички директор позоришта ,,Бора Станковић“, који је подсетио да ће отварање Бориних позоришних дана, већ по традицији, бити 21. октобра, када ће глумци врањског театра извести премијеру представе, о којој ће накнадно бити саопштени детаљи.

Такмичарски део 44. Бориних позоришних дана почиње 22. октобра представом ,,Очеви и оци“, у извођењу Народног позоришта из Београда. Наредног дана, Народно позориште Сомбор извешће представу ,,Људи од воска“. У наставку манифестације глумци Атељеа 212 Београд, 24. октобра, одиграће представу ,,Нестајање“, док је за 25. октобар планиран позоришни комад ,,Сумња“, Драмског театра „Никола Ваптсаров“, Благоевград, из Бугарске. Програм 44. Бориних позоришних дана наставља се представом ,,Било једном у Новом Саду“, која је ауторски пројекат Андраша Урбана, заказаној за 26. октобар, коју ће извести Новосадско позориште ,,Ујвидеки синхаз“.  ,,Буђење пролећа“ назив је представе које на програму  27. октобара  у извођењу Театара &тд из Загреба. Последњег дана манифестације, 28. октобра, у част награђених, планирана је представа  ,,Коштана“ , коју ће извести глумачки ансамбл Народног позоришта из Ниша.