• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

10. јун 2024.

Почео XV Конгрес историчара медицине под називом ,,800 година српске медицине“

У манастиру Свети Прохор Пчињски данас је почео  XV Конгрес историчара медицине ,,800 година српске медицине“. На скупу је говорио градоначелник Врања др Слободан Миленковић. ,,Када говоримо о медицини кроз историју, на почетку 19. или 20. века или данас, разлика је огромна, у знању и приступу. Оно што је пре само три или четири деценије било незамисливо, данас је уобичајено. Ту мислим, првенствено на сложене операције у свим гранама медицине, које се раде у здравственим установама широм земље, али и  остале сегменте, попут примене иновативних приступа у лечењу тешких болести. Ми данас знамо шта је било пре једног века или два захваљујући лекарима, који су имали изузетно развијену свест о значају неговања историје медицине. Поред тога што су били изузетни стручњаци, они су знали колико је битно сачувати историјске чињенице о плејади медицинског особља које је спашавало животе рањеника, војника, обичних људи оболелих од разних болести тога времена“, рекао је Миленковић. ,,Као лекар и градоначелник Врања, не могу, а да се у свом обраћању не осврнем на др Вукашина Антића, чувеног хирурга из Врања, коме је велика љубав била управо, историографија. Иза себе је оставио вредна дела, а постхумно му је додељена награда др Владан Ђорђевић, на предлог Српског лекарског друштва. Људи попут овог врсног лекара, осим што су пружали несебичну љубав према пацијентима, били су и визионари у правом смислу те речи. Људи који су знали да морамо истраживати и поштовати историју јер је она недвосмислено неодвојиви део медицине. Одржавање овог еминентног научног скупа, потврђује ту  непобитну чињеницу“, додао је градоначелник. На скупу је градоначелнику Врања др Слободану Миленковићу додељена плакета у знак захвалности за допринос у организацији XV Конгреса историчара медицине ,,800 година српске медицине“.

На отварању конгреса говорили су председник Секције за историју медицине др Зоран Вацић, Његово Преосвештенство Eпископ врањски господин Пахомије, Његова екселенција амбасадор Републике Пољске, господин Рафал Перл, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др. сц. вет. мед. Радивоје Анђелковић, председник Научног друштва за историју здравствене културе Војводине прим. др Владимир Сакач и председник Српског лекарског друштва проф. др Милан Недељковић.

У наставку програма биће приказан документарни филм о проф. др Лудвику Хиршфелду, одржаће се промоција књиге Марине Ј. Јањић ,,Лекари врањанци школовани на европским унхиверзитетима“ и биће отворена изложба о доктору Милану Недељковићу. Програм XV Конгреса историчара медицине ,,800 година српске медицине“, у манастиру Свети Прохор Пчињски, одржава се до петка, 14. јуна.