• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

12. новембар 2023.

Почео ,,Мали Јоаким'' - фестивал професионалних позоришних остварења за децу и младе

Чланица Привременог органа Града Врања Зорица Јовић вечерас је у врањском театру отворила 16. по реду Фестивал професионалних позоришта за децу и младе ,,Мали Јоаким''. Пожелевши добродошлицу гостима и посетиоцима она је истакла значај фестивала који је својим трајањем оправдао постојање. ,,Када се у једном храму културе окупи велики број малишана са својим родитељима ради фестивала и позоришне магије, онда смо сасвим сигурни да смо на правом путу. И ми и наши нараштаји. Јер дететова личност, однос према животу и свету формирају се управо у најранијем узрасту. А да би дете постало свестрана и освешћена личност, измећу осталог, од малих ногу треба да се учи спознаји света који га окружује и преко институције која се зове позориште. Јер позориште инспирише и подстиче на размишљање, буди радозналост и машту, жељу за креативним стварањем. И сасвим смо сигурни да је оснивач фестивала – Заједница професионалних позоришта Србије, имала на уму неопходност развијања свести о значају утицаја уметности и позоришта на развој деце, те је успостављањем овог фестивала направила потез вредан дивљења и поштовања. Зато честитам свима вама. Честитам врањском театру који је само десетак дана по спуштању завесе на престижне, сада већ међународне, Борине позоришне дане, домаћин још једног фестивала - Малог  Јоакима'', истакла је Зорица Јовић. На отварању фестивала говорили су и директор Позоришта ,,Бора Станковић'', Ненад Јовић и председник Заједнице професионалних позоришта Србије, Спасоје Ж. Миловановић, театролог и директор Народног позоришта у Нишу. Директор Јовић захвалио се Заједници професионалних позоришта Србије што је указала поверење врањском театру да буде домаћин фестивала на којем ће се приказати врхунска остварења српских позоришта намењена најмлађој публици. Спасоје Ж. Миловановић,  изразио је огромну захвалност Министарству културе које је као и свих ранијих и ове године препознало значај ,,Малог Јоакима'' за позоришну уметност, али и културу читаве Србије.

У такмичарској селекцији ,,Малог Јоакима'' је шест представа. О наградама ће одлучивати жири у саставу Александар Радуловић, уметнички директор Народног позоришта у Пироту, Соња Милојевић, глумица Шабачког позоришта и Иван Јанковић, глумац Народног позоришта у Лесковцу. А награде су ,,Мали Јоаким'' за најбољу представу у целини, за режију, за сценографију, за костимографију. Такође, предвиђене су и Награда ,,Мали Јоаким'' за глумачко остварење - четири равноправне награде, за драмски текст и за ауторску музику. Биће додељене и три специјалне награде публике. Модератор разговора о представама биће Бојан Тасић, драматург из Врања.

Прве вечери публика је у такмичарској селекцији фестивала имала прилику да погледа представу ,,Пинокио'' Позоришта ,,Бора Станковић'' у Врању, по тексту и у режији Дарка Ковачовског. Сутра, другог дана фестивала на репертоару је представа ,,Мулан'', по тексту Тијане Грумић, у режији Дамјана Кецојевића, Позоришта за децу Крагујевац.