• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

22. новембар 2023.

Одржана конференција о запошљавању избеглица

У великој сали Скупштине града Врања данас је одржана конференција на тему ,,Запошљавање избеглица  - прилика за врањску привреду, којој су присуствовали послодавци из Врања, представници локалне самоуправе и избегла и расељена лица којима је Врање тренутно место у коме бораве и живе.  У име града Врања присутнима се обратила чланица Привременог органа Града, Зорица Јовић. Пожелевши свима добродошлицу у Градску кућу истакла је значај интегрисања избеглих лица у локалну заједницу. ,,Врата Врања била су увек отворена за све који су силом прилика морали да напусте своје домове. Некада није било лако прихватити све те људе који су спас од ратова потражили у Врању, подсетићу да су недостајали смештајни капацитети, али није недостајала емпатија према људима који су били у великој невољи. Уз подршку државе, Комесеријата и међународних организација, локална самоуправа увек је успевала да пронађе најбоље решење за унесрећене људе, којима је Врање било друга кућа. Било је много мера које су у протеклом периоду спроведене како би помогли тим људима да се запосле, почну свој самостални бизнис и интегришу се у нашу заједницу. Позивам све привреднике и предузетнике да отворе своја врата за избегла лица, а локална самоуправа ће бити ту за сваки вид подршке свима којима је потребна'', истакла је Зорица Јовић. „Драго нам је што су Врање и његови грађани и грађанке отворена срца примили избеглице из Украјине. Људима који су оставили све за собом потребна је подршка читавог друштва.  Сматрамо и да привреда може да пружи велики допринос изградњи бољих живота избеглица, као и да избеглице могу да много пруже компанијама, захваљујући својим разноврсним вештинама, знањима и искуствима“, истакла је Ивана Јелић из Представништва UNHCR-а у Србији и додала: „Позивамо привредне актере у Врању и околини да буду отворени за запошљавање избеглица, једне од најрањивијих група у нашем друштву. UNHCR је на располагању за повезивање послодаваца са потенцијалним кандидатима, као и сваку врсту подршке у процесу запослења“. О својим искуствима у процесу интегрисања и запошљавања избеглица на данашњој конференцији говорили су и Слободан Савовић, координатор за југ Србије Комесеријата за избеглице и миграције Републике Србије и Никола Симоновић, бизнис партнер за одрживост IKEA Југоисточна Европа. Такође, скупу се обратила и Људмила Митко из Украјне која је у Врању покренула сопствени бизнис отворивши кројачку  радњу ,,Be Shine'' и изнела своја искуства у овом, за њу својеврсном, подухвату.

Конференцију је организовала Агенција УН за избеглице (UNHCR) у Србији уз подршку Града Врања, са циљем да се покрене дијалог о побољшању могућности запошљавања избеглица у Врању и околини, као и о приликама које у том погледу постоје за компаније. У Центру за азил Врање више од годину и по дана бораве избеглице из Украјине, којим је добродошла подршка и у области запошљавања.

Пружање подршке избеглицама и њиховом запошљавању не доноси добробит само људима који су били приморани да напусте своје земље, већ и вишеструку корист послодавцима и локалној заједници, закључак је конференције „Запошљавање избеглица – прилика за врањску привреду“, одржане данас у Скупштини Града Врања. Све компаније заинтересоване за запошљавање и пружање других врста подршке избеглицама могу се обратити UNHCR  у Србији путем контаката на званичном сајту: www.unhcr.rs.