• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

29. мај 2024.

Обележена стогодишњица освећења Спомен – костурнице у Сурдулици

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић, заменик градоначелника Милан Илић и председница Скупштине града Зорица Јовић, са сарадницима, присуствовали су данас Светој архијерејској литургији поводом славе Светих сурдуличких мученика. Након литургије коју је служио патријарх српски Порфирије са више архијереја Српске православне цркве, одржане су литије, чиме је завршено обележавање стогодишњице од освећења Спомен – костурнице у Сурдулици. Представници Града, присуствовали су дан раније Свечаној академији која је уприличена тим поводом.

Одлуком Светог архијерејског сабора, 29. мај обележава се као Дан Светих сурдуличких мученика који су страдали у Првом светском рату од стране бугарског окупатора. Број жртава бугарског терора на простору Сурдулице и околине износио је око 7.000, од чега су 4.000 неидентификоване жртве.

Обележавању су присуствовали и представници Владе Републике Србије, представници општина Сурдулица и Владичин Хан, градски већници, представници бројних удружења и организација.

Православна епархија врањска заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и општином Сурдулица организовали су обележавање стогодишњице освећења Спомен – костурнице Сурдуличким мученицима, а  покровитељ овог обележавања је председник Републике Србије Александар Вучић.