• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

24. март 2023.

Обележена годишњица НАТО агресије

На платоу испред Споменика погинулима у оружаним акциjама и НАТО агресиjи од 1990 – 2003. године, обележена jе годишњица бомбардовања Савезне Републике Jугославиjе. Након државне химне “Боже правде”, помен погинулима служило је свештенство Епархије врањске. О незапамћеном злочину НАТО алиjансе на нашу земљу говорио jе градоначелник др Слободан Миленковић.

,,Двадесет четири године је прошло од двадесет четвртог марта 1999. године. Крај миленијума, поносан народ, храбар, одважан, неустрашив... дочекао је под бомбама. Врање, Сурдулица, Алексинац, Ниш, градови и села, жене, деца, старци, недужни и невини, страдају немилосрдно читавих 78 дана од такозваног „Милосрдног анђела“. Због чега? Питамо се и данас, шта је то урадио српски народ да изазове бес најмоћнијих светских сила да, у свом злочиначком подухвату, ударе на слабијег од себе. Питамо се и данас, зашто? Драги пријатељи, кривицу не треба да тражимо у нама самима. Она нам је наметнута. Србија није желела рат, он нам је наметнут. Без права на избор, бранили смо оно што смо вековима чували. И Пећку патријаршију и Високе Дечане, и свих 1300 манастира и цркава који постоје вековима. Поносно пркосећи времену, православље на Косову и Метохији симбол је опстанка српског народа на нашој, светој земљи. И не само у вери, српско национално биће  на Космету у души је свих нас који памтимо жртве Кнеза Лазара и Милоша Обилића, жртве свих ослободилачких ратова. Сви ми који памтимо страдања наших предака преко Проклетија и албанских гудура, немамо право да се одричемо своје духовности, своје културе, свега онога што нас чини народом. Све наше жртве, сви невидљиви ожиљци прошлости, опомињу нас и остављају завештање. Да њихове патње нису узалудне. Да их памтимо и не заборавимо. Да их не убијамо по други пут, јер, како кажу, два пута се умире: умрети други пут значи бити заборављен'', истакао је градоначелник Миленковић. 

Он је додао и да не смемо заборавити да Србија никада није водила освајачке ратове, већ увек и само ослободилачке и одбрамбене. ,,И сада, када руководство државе води грчевиту дипломатску борбу за трајно решење супротстављених интереса на Косову и Метохији, потребно је да будемо, више него икад, сложни и одлучни. Да сачувамо мир и стабилност на нашим вековним огњиштима'', рекао jе у свом обраћању градоначелник  Миленковић.

Венце и цвеће на споменик положили су делегациjе Града Врања, Воjске Србиjе, градске општине Врањска Бања, Полициjске управе, БИА, чланови породица погинулих, представници удружења и школа. Током агресиjе, места на териториjи Пчињског округа бомбардована су 48 дана, при чему jе ракетирано 78 циљева са 1.119 проjектила, од коjих су страдала 62 лица. Рањено jе 207 људи и оштећено 4.500 стамбених обjеката. У програму су наступили хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученица Гимназије Леонора Ристић.