Nacionalne vesti

Pol Krugman u Beogradu

02. oktobar 2012, Vranje
  • Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman održaće sutra u Beogradu predavanje kojim će predstaviti svoje viđenje metoda za prevazilaženje svetske ekonomske krize.

    Predavanju će prisustvovati visoki državni funkcioneri Srbije, predstavnici diplomatskog kora, ekonomski stručnjaci i ugledni privrednici koji će imati priliku da prodiskutuju o potencijalnim modelima prevazilaženja ekonomske krize, kao i o specifičnostima ekonomske situacije u našoj zemlji.

    U ekskluzivnom intervjuu Tanjugu, uoči svoje posete Srbiji, Krugman je ukazao da Srbija treba da koristi evropsko iskustvo u podsticanju svoje privrede po ugledu na mere Evropske centralne banke.

    "Srbija treba da bude deo evropskog rešenja, a ne da traga za individualnim merama stimulisanja ekonomije. Baš kao što bih rekao da pojedinačna država u okviru SAD-a ne može da sprovodi 'kenzijansku' politiku, isto može da se primeni i na malu državu u Evropi", tvrdi slavni ekonomista.

    Krugman smatra da bi male zemlje sa ograničenom privrednom snagom, kakva je Srbija, mogle da pokušaju da ublaže posledice krize po građane sprovođenjem odgovorne ekonomske politike.