Nacionalne vesti

Privreda Srbije je katastrofalna

19. septembar 2012, Vranje
 • U privredi Srbije vlada haos, uglavnom zbog loših uslova poslovanja i prevelike birokratije, izjavio je direktor Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Džo Lauter

  Privreda Srbije je katastrofalna

  - Sve to ipak može da se popravi veoma brzo - istakao je Lauter na predstavljanju rezultata tri istraživanja, o izdavanju građevinskih dozvola, tržištu rada u Srbiji i načinu finansiranja malih i srednjih preduzeća.

  Saradnik na projektu Boris Begović istakao je da bi reforme mogle da podstaknu smanjenje nezaposlenosti, koju je opisao kao najveći problem srpskog društva.

  - Reforma tržišta rada mora da se odvija u uslovima recesije. Lakše zapošljavanje podstaklo bi privredni rast. Potrebno je ostaviti veće mogućnosti za zapošljavanje na određeno vreme, rad na daljinu, kao i za ugovaranje radnog vremena, godišnjih odmora i disciplinskih mera u firmama - istakao je Begović.

  On je kao primer loših propisa naveo otpremnine, koje poslodavac mora da isplaćuje za ceo radni staž radnika a ne samo za vreme provedeno kod njega, i to odmah u celom iznosu. Prema njegovim rečima, takav sistem možda štiti radnike, ali sprečava zapošljavanje, jer se poslodavci plaše posledica otpuštanja.

  Učesnik u projektu USAID-a Dušan Vasiljević je, govoreći o izdavanju građevinskih dozvola po čemu je Srbija prema studiji Svetske banke o uslovima poslovanja na 175. mestu, kao veliki problem naveo loš odnos javnog sektora prema investitorima.