Nacionalne vesti

Račun srpskih dugova

10. septembar 2012, Vranje
 • Prema nekim procenama, svaki građanin Srbije duguje u proseku 900 evra. Građani najviše duguju bankama, povećani su dugovi na kreditnim karticama i tekućim računima. Najzaduženiji su radno najaktivniji. Ipak, najmanje smo zadužena nacija kada se poredi sa sa susedima, a naročito sa Hrvatima i Slovencima. Građani Srbije najviše duguju bankama. Povećani su dugovi na kreditnim karticama i tekućim računima, pokazuje istraživanje nemačke kompanije EOS Matriks.

  Imajući u vidu i rezultate drugih istraživanja, koja pokazuju kolika su nam dugovanja za komunalije: struju, grejanje, vodu, telefon, kao i za poreze - procenjuje se da svaki građanin Srbije duguje u proseku najmanje 900 evra.

  Istraživanje EOS Matriksa, ukazuju da su dugovanja po kreditnim karticama veća sedam odsto, a na tekućim računima, zbog dozvoljenog minusa, dva odsto nego prošle godine. Zanimljivo je to da su muškarci kod banaka zaduženiji od žena, samo na tekućim računima beleže za trećinu veća dugovanja od žena. Najzaduženiji su i radno najaktivniji, između 26 i 45 godina.

  Direktorka EOS Matriks Srbija Irina Lada kaže da to govori da građani pokušavaju jedan stariji dug da servisiraju preko novih zaduženja, što je logično kada dođemo u disproporciju između potrošenog i zarađenog.

  "Sa druge strane imamo penzionere koji su najbolje platiše u Srbiji, što zbog redovnosti prihoda tako i zbog navika i karaktera koji imaju", objašnjava Lada.

  Druge analize pokazuju da se dugovi još gomilaju zbog neplaćenih komunalija. Dug domaćinstava za struju je 46 milijardi dinara, što znači da svaki stanovnik prosečno duguje oko 18.000 dinara, dok je za ostale komunalije u proseku oko 7.000. Mnogi se zadužuju samo da bi platili hranu i račune.

  Stručnjaci objašnjavaju da je dozvoljeni minus najčešći, jer ko ga jednom uzme iz njega se teško izvlači.

  "Kod prosečne plate koja je negde, 42 do 43.000, kako kog meseca, obično nedostaje još toliko, jer se pristojan život u Srbiji danas ne može zamisliti bez nekih 80 do 100.000 dinara. I kada to pogledate i uporedite sa primanjima svakome nedostaje još jedna plata ili penzija", kaže ekonomski analitičar Radojka Nikolić.

  Ipak, u poređenju sa komšijama naši građani smanjuju dugoročnu zaduženost.

  "Kada uporedimo Srbiju sa okruženjem, izuzev Makedonije, mi u Srbiji još uvek najbolje ekonomišemo između prihoda i rashoda", kaže Lada.

  Prema njenim rečima, najmanje smo zadužena nacija kada se poredi sa sa susedima, a naročito sa Hrvatima i Slovencima.

  Analize ukazuju na još jedan paradoks. Iako smo sve siromašniji, teško se odričemo vožnje automobilom i mobilnog telefona. Statistka pokazuje da u Srbiji ima od 10 do 12 miliona mobilnih telefona. Prošle godine prosečan račun iznosio je 1.700 dinara i njih građani Srbije najredovnije plaćaju.