Gradske vesti

Vranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu rada

11. avgust 2022, Vranje
  • Vranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu radaVranjski ŠAF obeležio 35. godišnjicu rada
    1/20

    Svečanom akademijom i promocijom monografije u Pozorištu ,,Bora Stanković’’ vranjski ŠAf obeležio je veliki jubilej - 35 godina postojanja i rada. Čestitajući jubilej u ime rukovodstva grada Vranja, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković, rekao je da su vizija i entuzijazam koje su te 1987. godine imali članovi Кluba ljubitelja filmske umetnosti, a pre svega predsednik kluba dr Vukašin Antić i Miroslav Simonović, iznedrili ŠAF - Školu animiranog filma koja je postala sinonim za animaciju ne samo na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije, već i sveta. ,,Da je tako potvrđuju produkcija, broj polaznika, organizovanje ,,Zlatnog puža'' sa Svetskim festivalom animiranog filma i Internacionalnom radionicom, kao i veliki broj priznanja i nagrada. Velika ljubav prema animaciji, kontinuitet u radu, posvećenost i aktuelnost u branši kojom se bave izdvojili su vranjske šafovce kao vrhunske animatore. Tako je bilo svih ovih godina, a iskreno verujem da će tako biti i u budućnosti. Grad Vranje ponosi se svojom Školom animiranog filma i spreman je, kao i do sada, da podrži sve njene aktivnosti’’, istakao je predsednik Tričković. Direktorka JU Škola animiranog filma Jasmina Stojanović, pozdravljajući zvanice i goste istakla je da će ŠAF u svoju filmografiju uskoro upisati 350 –ti film. Za 35 godina 350 filmova.  ,,Zanimljivo je još i to da mi zapravo ove godine imamo još jedan jubilej. ŠAF postoji 35 godina, ali proteklo je tačno 25 godina od organizovanja prve radionice i početka organizovanja internacionalnih manifestacija iz oblasti animiranog filma u našem gradu. Pričamo o animiranim filmovima, ali nije ŠAF samo crtanje i pravljenje filmova već mesto gde se stiču mnogo šira znanja i životna iskustva. Ovo je posao koji je i izuzetno odgovoran, jer kroz rad sa decom uzimamo učešće u njihovom odrastanju i vaspitavanju. Na neki način mi oblikujemo njihove ličnosti, utičemo na njihova zanimanja i formiramo uglove iz kojih oni gledaju na svet umetnosti i filma ali i na svet uopšte’’, istakla je direktorka Stojanović.

    O monografiji koja je objavljena povodom 35 godina postojanja i rada ŠAF - a govorila je autorka Nela Ćurčija. Ona je naglasila da nije bilo lako izdvojiti najvažnije momente proteklih 35 godina i smestiti na 250 strana. ,,Za nas je sve važno. Svaki crtež, svaka karikatura, pesma, tekst, čestitka, nagrada…’’, rekla je između ostalog Nela Ćurćija. A svoje impresije i iskustva u saradnji sa vranjskim Šafom izneo je i srpski animator i reditelj Stevica Živkov. U ime Ministarsva kulture i informisanja, koje uvek ima sluha za brojne projkte i poduhvate vranjske Škole animiranog filma, skupu se obratil Alma Rizvanović, posebni savetnik resornog ministarstva, naglasivši da je vranjski ŠAF jedinstvena škola animacije u Srbiji i da će kao takva uvek imati podršku resornog ministarstva.

    Povodom jubileja zahvalnice za nesebičnu pomoć u radu Javne ustanove ,,Škola anomiranog filma'' dobili su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja. Za počasne članova ŠAF –a proglašeni su Stevica Živkov, Božidar Zečević i Miroslav Simonović, koji se i zahvalio u ime nagrađenih. Obeležavanje jubileja završeno je otvaranjem izložbe iz bogate arhive ŠAF – a.