Gradske vesti

Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''

24. decembar 2020, Vranje
 • Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''Održana onlajn promocija monografije ,,Vranjsko muzičko nasleđe''
  1/7

  Večeras je održana onlajn promocija monografije „Vranjsko muzičko nasleđe“, pripremljene u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Na promociji koja je direktno emitovana preko Fejsbuk stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, učestovali su dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja, Branimir Stošić Кace, umetnik, Ivana Tasić, umetnica, dr Vladimir Кolarić, urednik monografije i Marija Vitas, autorka, kao i moderator promocije dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

  Govoreći o značaju objavljivanja monografije gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je istakao da je povod za njeno objavljivanje članstvo Vranja u UNESKO Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike. ,,Veoma sam ponosan što smo ovaj obiman posao završili za manje od godinu dana, tako da će monografija uskoro izaći iz štampe. Dvojezična monografija ,,Vranjsko muzičko nasleđe'' govori o nastanku, razvoju i očuvanju pesme koja se rodila u vranjskoj građanskoj čaršiji.  Pesme koja je poznata ne samo po specifičnom izrazu, setnim i nežnim tonovima, već i po tome što peva o stvarnim ličnostima, istinitim životnim pričama i događajima. Nastala u gradskoj vranjskoj čaršiji prenosila se kao svojevrsna narodna umotvorina, s kolena na koleno, i očuvala se do današnjih dana. I ne samo da se očuvala, već se proslavila davoljno da naš grad svrsta u red UNESКO - vih gradova koji svoj razvoj, između ostalog, baziraju na kreativnostima u raznim oblastima, pa i muzici. Verujem da će dvojezična srpsko – engleska monografija ,,Vranjsko muzičko nasleđe'', koja je pred nama, doprineti promociji kulturnog nasleđa koje, mi Vranjanci, predano čuvamo i s ponosom prikazujemo javnosti. Takođe, verujem da će nam otvoriti i neke nove mogućnosti na međunarodnoj kulturnoj sceni’’, istakao je gradnačelnik dr Milenković. U svom obraćanju on se zahvalio  Ministarstvu kulture i informisanja na podršci u realizaciji ovog projekta, zatim Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda i autorki Mariji Vitas i njenim saradnicima. Takođe, zahvalio se i Vranjancima koji čuvaju gradsku pesmu od zaborava i koji svojim delovanjem neguju tradiciju i kulturno nasleđe, kao i svima koji su dali svoj doprinos u pripremi monografije.

  Zamenica gradonačelnika Zorica Jović izrazila je zadovoljstvo što  večeras javnosti  prezentujemo rezultate projekta koji je započet u februaru ove godine. ,,Reč je o delu na kome je radio veliki broj ljudi, počev od etnomuzikologa, preko radnika u kulturi, do čuvara i interpretatora vranjske gradske pesme, a  kojem je konačnu formu dala autorka Marija Vitas. Verujem da ovde nećemo stati kada je očuvanje i negovanje vranjske gradske pesme u pitanju, već da će monografija biti podstrek nekim novim generacijama da nastave da kroz vranjsku gradsku pesmu neguju posebnost i idetitet našeg grada. Takođe, verujem da će monografija biti i početna osnova nekim budućim istraživačima i naučnim radnicima u ovoj oblasti’’, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

  Autorka monografije Marija Vitas se ukratko osvrnula najpre na sponu između Vranja i Beograda.  Vranjanci i Vranje bili su prisutni u Beogradu još 80- tih godina 19 veka, tako da su sa sobom doneli i vranjsku gradsku pesmu, koja je vrlo brzo postala neizbežna u kafanama i na slavljima. Jedan od njih bio je i sam pisac Bora Stanković, tako da u knjizi ima puno priče o Vranju u Beogradu, koje traje do današnjih dana, rekla je ona. ,,Velika mi je čast što sam imala priliku da pišem monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi.  Rad na tekstu za monografiju je bio veoma složen, a podrazumevao je i svakodnevno slušanje vranjske muzike, kao i isčitavanje brojnih novinskih i naučnih tekstova, intervjua, takođe i preslušavanje arhive Radio Beograda 2 i emisije ,,Od zlata jabuka''. Bilo je puno posla, ali verujem da se trud isplatio’’, naglasila je u svom nadahnutom kazivanju o nastanku monografije, autorka Marija Vitas. Urednik monografije dr Vladimir Кolarić, zahvalio se svima na saradnji naglasivši da će ova knjiga na pravi način prezentovati ne samo Vranje, već i Srbiju. Na onlajn promociji o vranjskoj gradskoj pesmi govorili su i Branimir Stošić Kace i Ivana Tasić, a emitovana su i dva spota u kojima oni interpretiraju vranjske pesme.