Gradske vesti

Oštrije mere Vlade RS u gradovima gde je proglašena vanredna situacija

02. jul 2020, Vranje
 • Oštrije mere Vlade RS u gradovima gde je proglašena vanredna situacija
  1/1

  Vlada RS propisala je posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

  Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

  Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Naloženo je prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). 

  U svim zatvorenim prostorima, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. 

  Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane. 

  Takođe, neophodna je česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), kao i  što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. 

  Što se tiče verskih objakata, takođe je neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda.

  Članovi Gradskog Štaba za vanredne situacije apeluju na građane Vranja da poštuju propisane mere Vlade RS čiji je osnovni cilj smanjenje broja zaraženih od virusa Covid 19 i očuvanje zdravlja stanovništva. Sve donete mere biće strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija. 

 • Dokumenti