• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

29. maj 2024.

Obeležena stogodišnjica osvećenja Spomen – kosturnice u Surdulici

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, zamenik gradonačelnika Milan Ilić i predsednica Skupštine grada Zorica Jović, sa saradnicima, prisustvovali su danas Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Svetih surduličkih mučenika. Nakon liturgije koju je služio patrijarh srpski Porfirije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, održane su litije, čime je završeno obeležavanje stogodišnjice od osvećenja Spomen – kosturnice u Surdulici. Predstavnici Grada, prisustvovali su dan ranije Svečanoj akademiji koja je upriličena tim povodom.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora, 29. maj obeležava se kao Dan Svetih surduličkih mučenika koji su stradali u Prvom svetskom ratu od strane bugarskog okupatora. Broj žrtava bugarskog terora na prostoru Surdulice i okoline iznosio je oko 7.000, od čega su 4.000 neidentifikovane žrtve.

Obeležavanju su prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici opština Surdulica i Vladičin Han, gradski većnici, predstavnici brojnih udruženja i organizacija.

Pravoslavna eparhija vranjska zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i opštinom Surdulica organizovali su obeležavanje stogodišnjice osvećenja Spomen – kosturnice Surduličkim mučenicima, a  pokrovitelj ovog obeležavanja je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.


NAJNOVIJE VESTI

19. jul 2024.
U okviru "Vranjskog sportskog leta 2024", u nedelju 21. jula, biće održana Biciklijada, manifestacija koja je u prvoj godini...