4. brigada Kopnene vojske

4. brigada Kopnene vojske

 • 4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske4. brigada Kopnene vojske
  1/15

  Garnizon Vranje ima dugu vojničku tradiciju. Delovi budućeg Prvog pešadijskog puka, učestvovali su u oslobođenju Vranja od Turaka 1878. a puk je zvanično formiran 1897. godine. Posle osobođenja Vranja od turske imperije, Vranje postaje garnizon u kome je bila stacionirana komanda i jedinice tzv. Vranjske okružne vojske. Reorganizacijom vojske tadašnje Kraljevine Srbije, 10. februara 1883.godine, u Vranju je formirana pukovska okružna komanda u sastavu Moravske divizijske oblasti i zajedno sa 1. bataljonom Moravskog pešadijskog puka bila preteča budućeg Prvog pešadijskog puka. Prvi pešadijski puk, bio je smešten u kasarni „Knjaz Miloš Veliki“ u Vranju, a kasnije je nazvan Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog. Puk je postojao preko pet decenija, učestvovao u pet ratova. Ugašen je 1941. godine napadom Nemačke na Jugoslaviju.
  Vojnici, oficiri i podoficiri Prvog pešadijskog puka imali su pukovsku slavu, Svetog Atanasija Velikog 18.januara po starom a 31.januara po novom kalendaru, kao uspomenu na dan osobođenja Vranja od Turaka. Zadnji put, sekli su slavski kolač 31. januara 1941. godine. Posle 66 godina, 31.januara 2007. godine u Vranju, u crkvi Svete Trojice, pripadnici garnizona Vranje i 78. motorizovane brigade, na čelu sa komandantom pukovnikom Milosavom Simovićem, presekli su slavski kolač i oživeli uspomene na pukovsku slavu Svetog Atanasija Velikog. Godinu dana ranije podsetili su Vranjance na Prvi pešadijski puk, promenivši naziv kasarne „Sima Pogačarević“ u „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“.Pored 4.brigade Kopnene vojske i Garnizona Vranje, 31.januar slavi i Vranje, kao Dan grada, što je regulisano Odlukom Skupštine grada od 2009.godine.
  Posle drugog svetskog rata, u Vranju je bilo više jedinica ranga puk-brigada. Najduži vremenski period postojala je 78.motorizovana brigada, koja je 2007. godine počela da nastavlja tradicije Prvog pešadijskog puka i postala pravni naslednik slavnog Prvog pešadijskog puka.
  U sklopu reorganizacije Vojske Srbije, 30. juna 2007. godine formirana je 4. brigada Kopnene vojske, preformiranjem 78. motorizovane brigade koja čini jezgro 4. brigade Kopnene vojske i delova 549. motorizovane brigade i 52. mešovite artiljerijske brigade. Vojnu zastavu brigade primio je komandant pukovnik Milosav Simović.
   Godinama, pripadnici ranije 78.motorizovane brigade a danas 4.brigade Kopnene vojske, uspešno obezbeđujući administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, osiguravaju mir svim građanima juga Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
   U kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“, od 2008. godine, nalazi se i jedinstvena Spomen soba. Jedinstvena je u Vojsci Srbije, jer se na jednom mestu nalaze imena i prezimena svih poginulih vojnika, policajaca i civila stradalih u svim ratovima od 1878. godine kada je Vranje oslobođeno od Turaka do NATO agresije 1999. godine i oružanih sukoba na jugu Srbije 2000 - 2003. godine. Ona predstavlja spoj vojne prošlosti i sadašnjosti Vranja i juga Srbije. Ona je formirana i izgrađena 2008.godine, po zamisli brigadnog generala Milosava Simovića.
  Na čelu brigade sada je brigadni general Novica Petrović.