Ekonomija

NALED dodela sertifikata

 • NALED dodela sertifikataNALED dodela sertifikata
  1/2

  U Domu Narodne skupštine u Beogradu organizovana je druga svečana ceremonija dodele certifikata opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem. Opštine koje su ovoga puta ispunile kriterijume neophodne za dobijanje ovog prestižnog certifikata su Bujanovac, Leskovac, Pirot, Subotica i Vranje.

  Od 26 opština koje su ušle u NALED-ov program, certifikate je dobilo ukupno osam opština i gradova uključujući i danas dodeljene certifikate.

  Organizaciju samog događaja podržali su partneri na programu: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, USAID i program za podršku ekonomskom razvoju opština, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aerodrom Beograd, SIEPA, Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju i fond za promociju investicija VIP.

  Prema mišljenju gospodina Vladimira Čupića, predsednika upravnog odbora NALED-a "ključne reči su uvođenje standarda, konkurencije i kompeticije među opštinama, road map za opštine, nacionalna priznatost i prepoznatljivost, planovi za budućnost - međunarodna priznatost. Pomenute opštine su pokazale da ozbiljnim pristupom i otvorenošću za saradnju žele da postanu lideri koji intenzivno rade na lokalnom razvoju i proaktivno pristupaju investitorima. Predsednik NALED-a se tom prilikom zahvalio svim partnerima i istakao da ovaj projekat ne bi bio tako uspešan bez pomoći partnera na programu certifikacije.

  Ministar Dinkić je na ceremoniji uručenja sertifikata rekao da privlačenju investicija ne doprinosi samo republička vlada, koja nudi političku, makroekonomsku sigurnost i finansijske podsticaje, već je važno da i lokalne samouprave bude proaktivne, efikasne i da ne budu birokratizovane. "Bez investicija, bez otvaranja novih radnih mesta i promene privredne strukture Srbije, ni srpska ekonomija nema dugoročno održivi privredni razvoj," ocenio je Dinkić i naglasio da bez jakih opština i gradova ni država ne može da bude jaka. On je istakao da se svih pet opština, koje su dobile sertifikate za povoljno poslovno okruženje, nalazi na Koridoru 10, što ukazuje da su saobraćajna povezanost sa evropskim gradovima i dobra opštinska administracija, ključ za privlačenje stranih investicija i poručio opštinama da treba ući u takmičenje za dobrobit ljudi koji u njima žive.

  Gospodin Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ističući da ekonomski razvoj zemlje ne zavisi isključivo od Vlade, već i od lokalnih samouprava, ukazao je na značaj programa certifikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), jer podstiče takmičenje među opštinama i nagrađuje one lokane samouprave koje su uspele da postignu određeni nivo standarda.

  Ministar Marković je istakao je da ti sertifikati predstavljaju objektivan dokaz da су servisi, koji su neophodni za dobar ekonomski razvoj, u opštinama kojima su dodeljeni, efikasni i nepristrasni i da omogućavaju i olakšavaju dolazak stranih investicija. "Čestitam NALED-u i opštinama koje danas primaju certifikat i izražavam nadu da se i sledeće godine vidimo u što većem broju", zaključio je ministar Marković.

  Ambasadorka SAD u Srbiji, Meri Vorlik rekla je da uručeni sertifikati za pet opština u Srbiji pokazuju da te opštine spremne da u kratkom roku investitorima pruže neophodne informacije radi privlačenja tih investicija i poručila da će SAD preko Programa podsticaja ekonomskom razvoju opština (USAID/MEGA program) nastaviti da podržava razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

  Šef sektora za evropske integracije Delegacije evropske komisije u Srbiji Alberto Kamarata naveo je da je EU u poslednjih nekoliko godina lokalnim samoupravama u Srbiji donirala oko 200 miliona evra. To je, prema njegovim rečima, pomoglo izradi strategija razvoja opština, reealizaciji infrastrukturnih projekta u lokalnim samoupravama, modernizaciji lokalnih propisa, obuci zaposlenih i sličnim projektima, koji su ključni za unapređenje poslovnog okruženja i ekonomskog razvoja Srbije.

  Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Izraela, Kanade i Austrije u Srbiji, Artur Kol, Džon Morison i Klemens Koja, koji su poručili da Srbija i njene lokalne samouprave treba da znaju na pravi način da predstave prednosti koje Srbija nudi stranim investitorima i izrazili očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati obim tih investicija.

  Opšta ocena ovog uspešnog skupa kome su prisustvovali mnogobrojni članovi i partneri NALED-a, predstavnici lokalnih samouprava i domaće privrede, je da je ovaj proces od izuzetnog značaja za dalji ekonomski razvoj opština s obzirom na skoro usvojen zakon o decentralizaciji i da same opštine treba da budu lideri svojih regiona i da u tom smislu što manje zavise od centralne Vlade, a da će im sam certifikat u tome mnogo pomoći.

  Na samom kraju upriličen je koktel za sve prisutne, g.Slavko Beleslin koji je moderirao skupom, pozvao je predstavnike nacionalnih i lokalnih medija da ostanu na konferenciji koja je usledila i da učestvuju u otvorenom dijalogu o povoljnom poslovnom okruženju sa gradonačelnicima, dobitnicima certifikata, ministrima kao i predstavnicima investitora.